JAK PRZYGOTOWAĆ PIANĘ DO MLEKA

 

JAK PRZYGOTOWAĆ PIANĘ DO MLEKA

jak przygotować pianę do mleka

 

Jako obsesyjna fanka kawy waniliowej i innych wynalazków smakowych w dziedzinie kawa musi być i taki apetyczny krótki wpis; jak przygotować pianę do mleka. Patrząc na cudowne popisy baristów myślimy, że to wręcz niewykonalne dzieła dla nas jako amatorów.  Taka pianka cudownie wyglądająca na kawie to prawdziwa sztuka.

jak przygotować pianę do mleka

Takie arcydzieło absolutnie wydaje się nam nie wykonalne w warunkach domowych. Jednak nie ma bardziej mylnej teorii. Istnieją bardzo prosty sposób na uzyskanie piany do mleka. Takiej jak by była z ręki najlepszego specjalisty od kawy.

SPOSÓB NAJLEPSZY PIANA – KAWA

Wybieramy mleko najlepiej to z zawartością tłuszczu 3,2 %.Podstawowa zasada jest taka; im tłustsze mleko tym pianka jest lepsza. Oczywiście może być i takie 1,2 %  ponieważ kwestią sukcesu jest także wprawa w przygotowaniu piany. Do tego elementami niezbędnymi  są mikrofalówka i słoik z przykrywką. Wypełniamy słoik mlekiem ale tylko do połowy, zakręcamy i potrząsamy nim przez ok. 30 sekund aż wytworzy się piana.

jak przygotować pianę do mleka

Następnie zdejmujemy pokrywkę i wkładamy słoik do kuchenki mikrofalowej na następne 30 sekund. Pianka podniesie się, po wyjęciu troszkę opadnie i ustabilizuje  na właściwym poziomie. Teraz możemy jej użyć do naszej kawy. Łyżką lub nożem tworzymy pożądany wzór na napoju kawowym. Takim oto sposobem mamy swoje artystyczne dzieło. Bez użycia drogiego ekspresu możemy poczuć się luksusowo. Niczym bohaterowie „Śniadania u Tiffanniego”.

 

Scan the QR Code
QR Code Generator

11 myśli na temat “JAK PRZYGOTOWAĆ PIANĘ DO MLEKA

  1. Ja zawsze miałam problem z ubiciem piany z mleka roślinnego. Okazało się, że świetnie ubija się mleko sojowe i wystarczy zwykła spieniaczka do mleka 😛

  2. Fajny pomysł, nie sądziłam, że słoikiem można zdziałać cuda. Ja używam elektrycznego miskerka ale jedyny kształt, który udało mi się uzyskać to „ass-print” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *